en-USel-GR
Διοργάνωση Tριήμερου Eπιμορφωτικού Σεμιναρίου του έργου LIFE-IP AdaptInGR στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Διοργάνωση Tριήμερου Eπιμορφωτικού Σεμιναρίου του έργου LIFE-IP AdaptInGR στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Το τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για την προσαρμογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην κλιματική αλλαγή θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία από 5 έως και 7 Ιουλίου στα νησιά της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου και συγκεκριμένα:

• στην Αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης», Επιμελητήριο Λέσβου, Π. Κουντουριώτη 71, Μυτιλήνη,

• στην Αίθουσα «Μιχαήλ Βούρνου», κτίριο Περιφέρειας, Πολυτεχνείου 1, 2ος όροφος, 82100 Χίος,

• στην Αίθουσα Συγκεντρώσεων ΠΕ Σάμου, Δερβενακίων 1 & Αλέξη Αλέξη, 1ος όροφος, 83100, Σάμος.

 

Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο της δράσης C.6 του έργου LIFE-IP AdaptInGR, που αφορά στην οικοδόμηση του δυναμικού της χώρας πάνω σε ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Στόχος του είναι η παροχή της απαραίτητης γνώσης και εργαλείων σε υπηρεσίες, επαγγελματίες και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη της περιοχής, σχετικά σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και η υποστήριξη της εφαρμογής του οικείου Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).

Το σεμινάριο δομείται σε πέντε επιμέρους ενότητες:

 

Τετάρτη,
 5 Ιουλίου

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ), ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ

Η ενότητα απευθύνεται σε όλους, με έμφαση στις υπηρεσίες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και σε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (αιρετοί και ανώτατα στελέχη της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας).

Πέμπτη,
6 Ιουλίου
10.00-13.00

 

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Στην ενότητα αυτή θα υλοποιηθούν ασκήσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τον έλεγχο κλιματικής ανθεκτικότητας σε έργα υποδομών. Η ενότητα απευθύνεται κυρίως σε τεχνικές κι άλλες υπηρεσίες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και σε μελετητές έργων υποδομών.

 

Πέμπτη,

6 Ιουλίου

 13.00-15.00

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ (Α’): ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΑΛΙΕΙΑ, ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Με αφετηρία τα έργα της πρωινής ενότητας, αναπτύσσονται οι σκέψεις ειδικών, σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα προσαρμογής αλλά και το πώς τα μέτρα αυτά ενδέχεται να εξαρτώνται και να επηρεάζουν την λειτουργία άλλων τομέων.

Η ενότητα απευθύνεται σε τεχνικές κι άλλες υπηρεσίες της  τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, σε προσωπικό που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και την πολιτική προστασία, σε επαγγελματίες που εργάζονται σε τομείς αλιείας και βιοποικιλότητας και πολιτικής προστασίας καθώς και σε λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια (πχ ερευνητική κοινότητα, κοινωνία των πολιτών).

 

Παρασκευή,
7 Ιουλίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV:  ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ (Β’): ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΝΕΡΟ

Διεξάγονται θεματικές συζητήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα βασικών προϊόντων και υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην κλιματική αλλαγή με έμφαση σε τομείς, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και το νερό. Στην συνέχεια, ειδικοί του τομέα σχολιάζουν τα αποτελέσματα της συζήτησης και μοιράζονται πληροφορίες και ιδέες σε σχέση με τις βασικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και προτάσεις για λύσεις προσαρμογής.

Η ενότητα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα (γεωργούς, γεωπόνους, κτηνοτρόφους, κτηνίατρους, μελετητές) που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια, καθώς και σε υπηρεσίες και φορείς των Δήμων και της Περιφέρειας των οποίων οι αρμοδιότητες σχετίζονται άμεσα με την γεωργία, την κτηνοτροφία και το νερό. Η ενότητα ενδέχεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον για εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Η ενότητα απευθύνεται σε όλους τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω φόρμα εγγραφής στον κάτωθι σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1nfa34wh56ppZHHyGM4CZ-oz40W1BC8_Ww4LlnrNoYug 

Η συμμετοχή γίνεται με φυσική παρουσία και στα τρία νησιά. Θα υπάρχει διαδικτυακή σύνδεση των τριών αιθουσών κατά το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου, ωστόσο οι ασκήσεις για τον έλεγχο της κλιματικής ανθεκτικότητας και οι θεματικές συζητήσεις θα γίνουν αποκλειστικά με φυσική παρουσία, σε ξεχωριστές ομάδες ανά νησί, χωρίς δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν  με την κ. Σπυριδούλα Ντεμίρη, διαχειρίστρια του έργου LIFE-IP AdaptInGR για το Πράσινο Ταμείο (sntemiri@prasinotameio.gr).

Documents to download

Theme picker

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Διαγραφή

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μας και θα λαμβάνετε το newsletter μας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής
και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας

Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής

Διεύθυνση: Πατησίων 147, ΤΚ 112 51, Αθήνα

Τηλ.: 210.8643.015

adapt@prv.ypeka.gr