Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΣΕ)
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατέχει κεντροβαρή θέση στον ελλαδικό χώρο και γειτνιάζει άμεσα με τον ισχυρότερο πόλο ανάπτυξης της Ελλάδας, την Αττική, Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι ορεινές ή ημιορεινές εκτάσεις, ενώ το πεδινό τμήμα της καταλαμβάνει μόνο το 20,8% της συνολικής της έκτασης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 547.390 κατοίκους (ΕΛΣΤΑΤ, 2011).
Η Περιφέρεια έχει έδρα τη Λαμία και διοικητικά διαιρείται στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Αποτελεί μια αυτοδύναμη διοικητική μονάδα της περιφερειακή κυβέρνησης με δικαιοδοσίες και αρμοδιότητες σχετικές με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και τη υλοποίηση πολιτικών για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των στρατηγικών ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων όσων συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε., όπως διατυπώνονται στο αντίστοιχο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Οι τομείς της ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν δύο σημαντικούς τομείς για την Περιφέρεια που αναμένεται να δεχθούν σημαντικές πιέσεις από την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα ο υετός αναμένεται να μειωθεί περί τα 15% σε όλη την έκταση της Περιφέρειας έως το τέλος του αιώνα, ενώ παράλληλα αναμένεται να αυξηθεί η διάρκεια των περιόδων ξηρασίας από 30 έως 80 ημέρες περίπου. Επιπλέον, αναμένεται ότι πιο ραγδαίες βροχές θα σημειώνονται σε σύντομα χρονικά διαστήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και επηρεάζοντας αρνητικά τη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων.
Στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα σχεδιάσει και υλοποιήσει έργα επίδειξης στους τομείς διαχείρισης υδατικών πόρων και διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, στους οποίους όπως προαναφέρθηκε παρουσιάζει υψηλή τρωτότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, τα έργα επίδειξης που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια αφορούν:
- στη διαχείριση πλημμυρών στα πεδινά του χειμάρρου Σαρανταπόταμου (διαμόρφωση κοίτης), στην παραλία Αμάρυνθου της νήσου Εύβοιας,
- στην αντιμετώπιση των φαινομένων πλημμύρας στο Δριματόρεμα στην περιοχή Λιανοκλαδίου της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, και
- στην αειφόρο διαχείριση νερού στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας.
Σε όλα τα έργα επίδειξης ο κλιματικός κίνδυνος θα ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό, ενώ θα προκριθούν «πράσινες υποδομές» και «προσεγγίσεις βασισμένες στη φύση».
Ιστότοπος: https://pste.gov.gr
Σημεία επαφής για το έργο LIFE-IP AdaptInGR:
Αντώνης Τερζής
Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
E-mail: a.terzis@fth.pste.gov.gr
Κώστας Μελέτης
Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος, Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
E-mail: k.meletis@fth.pste.gov.gr
Νίκος Χαριζόπουλος
Υπάλληλος Τμήματος Περιβάλλοντος, Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
E-mail: n.xarizopoulos@fthiotida.pste.gov.gr