Δήμος Ρόδου
Ο ενιαίος Δήμος Ρόδου προέκυψε το 2011 μέσω του προγράμματος «Καλλικράτης» από τη συνένωση των 10 Καποδιστριακών Δήμων του νησιού. Έχει έκταση 1.407,94 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ακτογραμμή μήκους περίπου 220 χιλιομέτρων, μόνιμο πληθυσμό 115.490 κατοίκους και de facto πληθυσμό 150.000 κατοίκους. Η Ρόδος είναι η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Περιφέρειας. Η Ρόδος αποτελούσε διαχρονικά το σταυροδρόμι μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, του Νότου και του Βορρά, μια γέφυρα όπου λαοί με διαφορετικά ήθη και πολιτισμούς συναναστρέφονται και συνυπάρχουν. Σήμερα, η Ρόδος αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και στοχεύει στη διατήρηση της ηγέτιδας θέσης της στην ευρύτερη περιοχή μέσω του τουρισμού. Επιπλέον, ο Δήμος Ρόδου δίνει βάρος στην προαγωγή του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και στη περιβαλλοντική αειφορία, με στρατηγικό σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.
Στο έργο LIFE-IP AdaptInGR, o Δήμος Ρόδου θα ασχοληθεί με τη διαχείρισης της παράκτιας ζώνης σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας κυρίως στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού στις οποίες ήδη παρατηρούνται έντονα φαινόμενα διάβρωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι προς μελέτη ακτές προσβάλλονται από κυματισμούς δυτικής και βορειοδυτικής διεύθυνσης με ετήσια συχνότητα 51,8%. Επιπλέον, λόγω της εγκαταλείψεως της γεωργίας και της μείωσης των ετήσιων βροχοπτώσεων στο νησί, καθώς και της παράνομης αμμοληψίας και λήψης αδρανών από τις κοίτες των χειμάρρων, έχει μειωθεί δραστικά η μεταφορά ιζημάτων από την ξηρά στην θάλασσα. Ο συνδυασμός των δυο παραπάνω φαινομένων έχει σαν αποτέλεσμα, εδώ και πολλά χρόνια, την συστηματική απώλεια σημαντικού εύρους ξηράς.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου επίδειξης ,που θα υλοποιήσει ο Δήμος Ρόδου στο πλαίσιο του έργο LIFE-IP AdaptInGR, περιλαμβάνει την καταγραφή, αποτύπωση, παρακολούθηση και προσομοίωση της υφιστάμενης κατάστασης των ακτών της ΒΔ Ρόδου σε σχέση με τον κίνδυνο των πλημμυρών (προερχόμενες από την ενδοχώρα και τη θάλασσα) και της διάβρωσης στις σημερινές και μελλοντικές κλιματικές συνθήκες. Θα διερευνηθεί η επικινδυνότητα των παράκτιων φυσικών κινδύνων, λαμβάνοντας υπόψη και τις μεταβολές στο μέγεθος και τη συχνότητα τους λόγω της κλιματικής αλλαγής και θα προταθούν εναλλακτικές λύσεις (ήπια μέτρα και έργα) σταθεροποίησης της ακτογραμμής ενώ θα καταρτιστούν στρατηγικά σχεδία πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων και καταστροφών. Επίσης το φυσικό αντικείμενο θα υποστηριχθεί από ενέργειες συντονισμού και διαχείρισης, ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων και προμήθειας, εγκατάστασης και αναβάθμισης εξοπλισμού έγκαιρης προειδοποίησης.
Ιστότοπος: www.rhodes.gr
Σημεία επαφής για το έργο LIFE-IP AdaptInGR:
Μαρία Κολεζάκη
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης, Δήμου Ρόδου
E-mail: mkolezaki@rhodes.gr