en-USel-GR
Ημερίδα για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή

Ημερίδα για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή

Author: adaptivegreece adaptivegreece/Τρίτη, 2 Απριλίου 2024/Categories: Νέα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε νωρίτερα στην κατάμεστη Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη,  η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα την Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή.

Πρόκειται για την 7η κατά σειρά Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκαν οι περιοχές και οι τομείς πρώτης προτεραιότητας για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή, όπως ορίστηκαν στο οικείο ΠεΣΠΚΑ που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, στις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας εντάσσονται, εκτός από τη γεωργία, τα δάση και οι αναδασωτέες εκτάσεις, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, τα αποθέματα υδατικών πόρων, τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι παράκτιες χρήσεις. Επίσης, ο χιονοδρομικός  τουρισμός, ο θερινός τουρισμός, οι υποδομές ενέργειας και οι λιμενικές υποδομές, οι μεταφορές, το δομημένο περιβάλλον, η υγεία, κ.α.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και άμεση δράση για να περιοριστούν και εν τέλει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χωρούν ούτε μισόλογα, ούτε αναβολές, ούτε υπεκφυγές. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, είναι πραγματικότητα και αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο χρόνος που έχουμε για να αλλάξουμε πορεία είναι πλέον οριακός». 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κώστας Δημόπουλος, στον διαδικτυακό χαιρετισμό του επισήμανε τη σπουδαιότητα του Έργου LIFE-IP AdaptInGR για την Προσαρμογή των 13 Περιφερειών της χώρας στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ολοκληρώνεται το 2026.  Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στο πλαίσιο του Έργου και σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης προχωρά η δημιουργία κλιματικά ανθεκτικών πράσινων δημόσιων χώρων και παράλληλα εγκαθίσταται σύστημα Internet of Things το οποίο και θα αποθηκεύει μετρήσεις από αισθητήρες.

Χαιρετισμούς και ομιλίες απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, διά του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, ο Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας, ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου  Ελλάδας, Σταμάτης Αγγελόπουλος, ο Ευρωβουλευτής και ιδρυτής του πολιτικού φορέα Kosmos, Πέτρος Κόκκαλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, κ.α.

Η 7η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή  εμπλουτίστηκε με τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις εκπροσώπων της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, ενώ η προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Κλιματική Συνείδηση» της μαθήτριας Κατερίνας Παλιουρά (Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών) η οποία είχε αποσπάσει το Ειδικό Βραβείο στον Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε το 2021, στο πλαίσιο του LIFE-IP AdaptInGR, ολοκλήρωσε τις εργασίες της Ημερίδας.

Print

Προβολές (164)/Comments (0)

Theme picker

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Διαγραφή

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μας και θα λαμβάνετε το newsletter μας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής
και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας

Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής

Διεύθυνση: Πατησίων 147, ΤΚ 112 51, Αθήνα

Τηλ.: 210.8643.015

adapt@prv.ypeka.gr