en-USel-GR
Νέα

Μάθετε τα τελευταία νέα του έργου LIFE-IP AdaptInGR

Συνάντηση Έργων και Πρωτοβουλιών για την Κλιματική Προσαρμογή στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR

Συνάντηση Έργων και Πρωτοβουλιών για την Κλιματική Προσαρμογή στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR

Εκπρόσωποι Έργων, Πρωτοβουλιών και Δικτύων που συμβάλλουν με τις δράσεις τους στην εφαρμογή της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να συζητήσουν τις κοινές τους προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες ανάδειξης συνεργειών που παρουσιάζονται μέσα από το Έργο LIFE-IP AdaptInGR.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR και διοργανώθηκε από το Πράσινο Ταμείο (ΠΤ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

Στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ, Ειρήνη Τσιλιμπάρη (Αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας), ανέφερε ότι η δικτύωση του Έργου LIFE-IP AdaptInGR με άλλα Έργα και Πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί υπηρετεί έναν κοινό στόχο: την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας γύρω από το κομβικό ζήτημα της προσαρμογής της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία μίας κοινότητας Έργων και Πρωτοβουλιών που σχετίζονται με αυτή. Παράλληλα, επισήμανε τον ρόλο του Εθνικού Διαδικτυακού Πληροφοριακού Κόμβου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν παρέχοντας στον Κόμβο υλικό από τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τις καλές πρακτικές των Έργων τους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, Ιωάννης Ανδρουλάκης, τόνισε ότι η έννοια της κλιματικής προσαρμογής αποτελεί per se ένα πεδίο πολιτικής που συνδέεται με όλους τους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που η «ενσωμάτωση» της προσαρμογής -το λεγόμενο ‘mainstreaming’- αποτελεί το ζητούμενο σε διεθνές, ευρωπαϊκό, εθνικό επίπεδο. Για να μπορέσει όμως να λειτουργήσει η ενσωμάτωση στους διαφόρους τομείς, είναι σημαντικό οι Φορείς και τα Έργα που εμπλέκονται σε αυτό να έχουν δικτυωθεί μεταξύ τους και να συντονίζουν τις δράσεις τους ώστε τα αποτελέσματα των Έργων και των Δράσεων να μπορούν να φτάνουν καλύτερα στους τελικούς αποδέκτες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης δομήθηκε σε δύο ενότητες:

Στην πρώτη από αυτές παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό ο Εθνικός Διαδικτυακός Πληροφοριακός Κόμβος για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή -Adaptive Greece Hub. Ο Εθνικός Κόμβος, που έχει αναπτυχθεί από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., παρέχει πρόσβαση σε απαραίτητα εργαλεία, όπως οι κλιματικές προβλέψεις για το σύνολο της χώρας και χρήσιμες οδηγίες για την εφαρμογή του ελέγχου κλιματικής ανθεκτικότητας. Φιλοδοξία του είναι να αποτελέσει κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, ανάδειξης και διαμοιρασμού πληροφορίας για Έργα, δράσεις και καλές πρακτικές που συμβάλλουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η δεύτερη ενότητα είχε ως στόχο να διευκολύνει τη συζήτηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες σε βασικούς τομείς προσαρμογής, όπως το φυσικό περιβάλλον, οι πόλεις και τα αστικά κέντρα, η ενέργεια, ο τουρισμός, η πολιτιστική κληρονομιά, η υλοποίηση πολιτικών και Σχεδίων Προσαρμογής σε Περιφέρειες και Δίκτυα, κ.λπ. Τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης αλλά και υφιστάμενες πρωτοβουλίες και δίκτυα που βρίσκονται σε εξέλιξη και λειτουργούν στη χώρα σχολιάστηκαν σε πάνελ με τοποθετήσεις εξεχόντων ομιλητών όπως η Φοίβη Κουντούρη, μεταξύ άλλων Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πολυτεχνείου Δανίας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος - Φυσικών Πόρων,  η οποία παρουσίασε το Δίκτυο ΑΕ4ΡΙΑ,  και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Mission on Adaptation to Climate Change.

 

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και Κρήτης, αλλά και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, παρείχαν χρήσιμα παραδείγματα, αλλά και ιδέες από την Ευρώπη και την Ελλάδα για την ανάπτυξη και σύνδεση κόμβων και παρατηρητηρίων κλιματικής αλλαγής, ενώ η Προϊσταμένη Δ/νσης Αειφόρου Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής του Ο.ΦΥΠΕ.Κ.Α., Αντιγόνη Βουδούρη, και η Συντονίστρια του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, Ιωάννα Τσαλακανίδου (ΥΠΕΝ), συνόψισαν τα συμπεράσματα της συνάντησης.

Η εκδήλωση επιβεβαίωσε την ανάγκη για τη μεγαλύτερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των Έργων και των Πρωτοβουλιών που συνδέονται με την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των φορέων διοργάνωσης (ΥΠΕΝ, Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. και ΠΤ) να λάβουν υπόψη τις προτάσεις όλων των συμμετεχόντων για την ανάληψη περαιτέρω δράσεων δικτύωσης.

Theme picker

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Διαγραφή

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μας και θα λαμβάνετε το newsletter μας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής
και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας

Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής

Διεύθυνση: Πατησίων 147, ΤΚ 112 51, Αθήνα

Τηλ.: 210.8643.015

adapt@prv.ypeka.gr