en-USel-GR
Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις του LIFE-IP AdaptInGR

LIFE-IP AdaptInGR – Ενημερωτικές και Επιμορφωτικές Δράσεις για την «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή»

LIFE-IP AdaptInGR – Ενημερωτικές και Επιμορφωτικές Δράσεις για την «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή»

8η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα 8ο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πράσινο Ταμείο συνδιοργανώνουν το Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου LIFE-IP AdaptInGR. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης 26-28 Ιουνίου στην Αίθουσα Συσκέψεων Διοικητηρίου Λακωνίας στην Σπάρτη.

Το πρόγραμμα δομείται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες και συγκεκριμένα:

 

Πληροφορίες διεξαγωγής

Τίτλος ενότητας

Βασικό κοινό

Τετάρτη, 26 Ιουνίου

09.30- 15.00

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι – Εισαγωγή στην Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, Πολιτικές, Καλές Πρακτικές και Εργαλεία

Όλοι και κυρίως όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (αιρετοί και ανώτερα στελέχη υπηρεσιών) στην Περιφέρεια καθώς και υπηρεσίες τοπικής & περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Πέμπτη, 27 Ιουνίου

09.30-15.00

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: Έλεγχος κλιματικής ανθεκτικότητας (ανάλυση τρωτότητας) σε τεχνικά έργα

 

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: Εργαλεία Χρηματοδότησης και Λύσεις Προσαρμογής με έμφαση στην Παράκτια Ζώνη

Στελέχη τεχνικών και άλλων υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας, μηχανικοί και μελετητές τεχνικών έργων/έργων υποδομών.

Επιπλέον,η ενότητα ΙΙΙ ενδέχεται να παρουσιάζει ενδιαφέρων και για ερευνητικούς φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Παρασκευή, 28 Ιουνίου

09.30-15.00

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV: Επιπτώσεις της κλματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα και φυσικό περιβάλλον και κλείσιμο σεμιναρίου

Επαγγελματίες τουπρωτογενή τομέα (γεωργοί, γεωπόνοι, κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, αλιείς και υδατοκαλλιεργητές) που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια.

Υπηρεσίες και φορείς στην Περιφέρεια των οποίων οι αρμοδιότητες σχετίζονται άμεσα με τηνγεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και δασών πχ ΔΑΟΚ, Διεύθυνση δασών, δασαρχεία, εκπρόσωποι ΟΦΥΠΕΚΑ και ΓΕΩΤΕΕ, κλπ.

Ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο του περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας.

 

Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται η συμμετοχή σε όλες τις ενότητες του σεμιναρίου για την επιτυχή παρακολούθησή του.

Το σεμινάριο είναι δωρεάν και απαιτείται προεγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1yMFPfPyWZHuaDB0nxwQZy_JPdlA33OZ-xjyDSzsW-4g

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Ντεμίρη Σπυριδούλα, Διαχειρίστρια έργου LIFE-IP AdaptInGR στο Πράσινο Ταμείο (sntemiri@prasinotameio.gr).

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή» την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 και ώρα 10:30-16:00.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Επτάνησα» του Ξενοδοχείου Grecotel Filoxenia στην Καλαμάτα. Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται προεγγραφή για την παρακολούθηση και η είσοδος είναι δωρεάν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας βρίσκεται στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://shorturl.at/yMygX

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πελοποννήσου για την προσαρμογή της Περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή, μέσα από την την παρουσίαση των σχετικών πολιτικών και των στρατηγικών σχεδιασμών.

Στην 1η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας και εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, σχετικά με τους σημαντικότερους ευάλωτους τομείς, καθώς και καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Ημερίδα θα εστιάσει στις κάτωθι θεματικές ενότητες:

  • Ενέργεια
  • Υδάτινοι Πόροι
  • Πρωτογενής Τομέας & Γεωργία
  • Δομημένο περιβάλλον
  • Τουρισμός
  • Βιοποικιλότητα

Η 2η Ενότητα της Ημερίδας περιλαμβάνει την προβολή αποσπασμάτων videos για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τα αποσπάσματα των videos είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε, προσφέροντας τροφή για σκέψη για το παρόν και το μέλλον.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με τίτλο «Προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης & πολιτιστικής κληρονομιάς (η περίπτωση της Αρχαίας Μεσσήνης) στην Κλιματική Αλλαγή» από την ΕΛΛΕΤ και θα επακολουθήσει συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Κλιματική Συνείδηση», η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του LIFE-IP AdaptInGR το 2021 (συμμετοχή της μαθήτριας Κατερίνας Παλιουρά από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών).

Για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με την Ημερίδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω e-mail: AdaptiveGreece.InfoDays@gmail.com

Documents to download

Theme picker

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Διαγραφή

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μας και θα λαμβάνετε το newsletter μας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής
και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας

Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής

Διεύθυνση: Πατησίων 147, ΤΚ 112 51, Αθήνα

Τηλ.: 210.8643.015

adapt@prv.ypeka.gr